måndag, juli 15, 2013

Här finns två beskrivningar på vad Psoriasisartit är..




                         Psoriasis artrit
Egna kommentarer: Tyvärr så är det  samma problem att få en diagnos på psoriasis artrit som med fibromyalgi då det ej går att se på några prover och har man otur och kommer till en likgiltig reumatolog så går man därifrån utan diagnos, men det är bara att kämpa vidare och hoppas att man träffar en bra läkare.
Idag är det så i sjukvården att man måste vara väldigt "frisk" -stark, -tjurig, (vilket är väldigt svårt att vara när man är sjuk) för att kunna få rätt till diagnos och behandling.      

Jag har skrivit ner lite fakta om Psoriasis artrit vill du veta mer klicka på länkar, där jag har flera sidor med information. 
Psoriasis artrit
De vanligaste symptomen vid ledbesvär är  - stelhet, speciellt på morgonen
 
- rörelse- eller vilosmärta
 
- ledsvullnad
 
- värmeökning i leder
 
- tryckömhet över leder, muskler och senfästen
 
- ökad trötthet-  angripna finger- och tåleder som efter en tids inflammation blir förstörda. 
 Vanligast är att man först får psoriasis i huden och därefter psoriasisartrit. Ett fåtal patienter (ca 15 procent) får ledbesvär först. Sjukdomen kan debutera när som helst, men vanligtvis sker det i 30 - 50 årsåldern.
Diagnos  
Sjukdomsbilden varierar mycket från person till person. Det är viktigt att klargöra om inflammation sitter i muskelfästen, i själva leden, eller i kotpelaren. Patientens  smärta är ofta lika stor, men behandling och prognos är olika. Mycket talar för att sjukdomen inte är så beskedlig som man länge trott.  
En korrekt diagnos ställs efter noggrann undersökning som utförs av erfaren läkare med kunskap om psoriasisartrit och andra reumatiska sjukdomar. Diagnosen  psoriasisartrit kan endast ställas om andra reumatiska sjukdomar har uteslutits.
Vanliga blodprover, t ex sänka, kan vara normala
även om man har en inflammation i lederna och det finns inget specifikt blodprov för psoriasisartrit. Allt för många låter resultatet av laboratorieprover vara avgörande för terapeutiska beslut.  

Vad är orsaken?
Vad som orsakar psoriasisartrit och varför vissa psoriasispatienter får ledbesvär, men inte andra, är oklart. Det tycks krävas flera samverkande faktorer för att ledbesvär skall utvecklas. De allra flesta patienter med psoriasisartrit kan leva ett tämligen normalt liv, men för vissa medför sjukdomen svår värk och/eller stor begränsning i rörelseförmågan. Behandlingen idag är ofta effektiv men nya behandlingsmetoder behöver trots detta utvecklas
Nyare undersökningar har visat att psoriasisartrit liksom ledgångsreumatism medför ökad risk för hjärt- och
kärlsjukdom.               
  
Det är därför viktigt att sjukdomen inte bara behandlas med vanliga smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, utan med långverkande antireumatiska läkemedel

Dessa medel minskar risken för förstörelse av ben och brosk och förhindrar bestående funktionsnedsättning.                                            
Hur behandlar man psoriasisartrit? Oftast ges smärtlindrande och inflammationshämmande läkemedel till personer med muskelfästes inflammationer och lindrig psoriasisartrit. Dessa medel kan tillfälligt ta bort en del av symptomen, men smärtlindringen är oftast otillräcklig och de "botar" inte sjukdomen. De kan vara ett viktigt komplement till de andra läkemedel, som påverkar sjukdomsförloppet långsiktigt. Risken med denna behandling är ofta underskattad. Vanliga inflammationsdämpande medel har ofta högre biverkningsfrekvens än vissa långverkande antireumatiska läkemedel. Idag vet vi att psoriasisartrit liksom ledgångsreumatism, som inte behandlas, medför bestående skador. Tyvärr finns fortfarande den gammal missuppfattningen kvar att psoriasisartrit till skillnad från ledgångsreumatism endast kräver smärtstillande och symptomlindrande behandling. Detta är fel! 
Psoriasisartrit ska behandlas lika omsorgsfullt som ledgångsreumatism och med samma läkemedel.
Vanliga läkemedel vid behandling av psoriasisartrit är sulfapreparatet salazopyrin, malariamedlen klorokinfosfat (kan förvärra hudsymptom) och plaquenil,  guldinjektioner med Myocrisin och behandling med cellhämmande medel som Methotrexate eller andra läkemedel som påverkar immunsystemet, t ex cyclosporin. Gemensamt för alla dessa läkemedel är att det dröjer flera månader innan terapieffekten kommer. De har ingen direkt smärtstillande effekt, utan smärtan försvinner när inflammationen minskar. Intag av dessa läkemedel ska alltid ske i samråd med ansvarig läkare. Alla dessa läkemedel utom malariamedlen kräver dessutom regelbunden blodprovskontroll. Methotrexate är unikt eftersom det förbättrar inte bara ledbesvären utan även psoriasisförändringar i huden. Kortisontabletter bör undvikas eftersom risken för biverkningar är hög och terapieffekten långsiktigt är låg. Dessutom finns risk för att hudsymptomen förvärras då kortisonet utsätts. Kortisoninjektioner i leder är däremot ofta till glädje. Nästan alla leder, muskel- eller senfästen kan injiceras av erfaren läkare. Denna behandling är bra när endast enstaka leder är angripna eller i avvaktan på effekt av långverkande läkemedel eller som komplement till annan behandling. Effekten är oftast mycket god, men kortisoninjektioner får inte göras för ofta och bör i första hand vara ett komplement till annan behandling. Endast om sjukdomen drabbar enstaka leder bör kortisoninjektioner utgöra den enda behandlingen.                                                       
Fysikalisk behandling Har Du psoriasisartrit är det viktigt att Du håller Dig i form och tränar muskler och leder på ett skonsamt sätt. Din läkare kan skriva en remiss till en sjukgymnast. Sjukgymnastisk behandling är främst inriktad på att öka rörligheten och förhindra stelhet. Hos en sjukgymnast får Du också information om lämpliga rörelser. Du kan också få hjälp med avslappningsövningar. Det är viktigt att, helst flera gånger om dagen, verkligen slappna av i alla leder och muskler. Att ta pauser och göra uppmjukande övningar. Vattengymnastik i uppvärmd bassäng är ett värdefullt sätt att hålla kroppen mjuk och rörlig, liksom att förbättra funktion och styrka. En del badanläggningar har varmare vattentemperatur, vilket under lättar träning.    
 

Ortopediska metoder    För många patienter med såväl psoriasis som psoriasisartrit kan medicinsk fotvård ge en ordentlig lindring. En ortoped, reumatolog eller ortopedtekniker kan rekommendera inlägg, bra skomodeller och även specialanpassa skor i de fall det behövs. Be Din läkare om remiss.  Det utförs ibland ortopediska operationer på personer med psoriasisartrit. Målet med dessa operationer är att minska patientens smärta och om möjligt förbättra funktionen i den opererade leden genom t ex protesoperation. Ett nära samarbete mellan reumatolog, ortoped och ortopedtekniker är mycket värdefullt och gemensamma ronder är bäst. Samarbete mellan reumatolog arbetsterapeut, och handkirurg är även värdefull.    








Psoriasisartit är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom hos en person med psoriasis. Sjukdomen skiljer sig mycket mellan olika individer. De vanligaste symtomen vid psoriasisartrit är stelhet, rörelse- eller vilosmärta, svullna leder, ömhet över ledkapsel, muskel- och senfästen samt trötthet orsakade av inflammation. Inflammationen kan vara lokaliserad till en eller ett fåtal leder men vanligen är många leder engagerade. Lederna kan angripas och brytas ned av sjukdomen, så kallad leddestruktion, och om sjukdomen förblir obehandlad kan detta leda till funktionsnedsättning och handikapp.
Psoriasisartrit drabbar mellan 10-45 % av dem med psoriasis i hud. I vissa fall börjar ledbesvären flera år innan man kan se tecken på hudsjukdomen, vilket kan utgöra ett diagnostiskt problem. Det finns inget samband mellan svårighetsgraden av ledbesvär och hur mycket hudpsoriasis man har. Insjuknandet kan ske i alla åldrar men är vanligast mellan 30 och 55 år.

 

Sjukdomsförlopp

Den inflammation som orsakar psoriasisartrit startar i anslutning till en led, i muskel- eller senans fäste mot benet. Om inflammationen stannar lokalt kallas det för en senfästesinflammation. Om sjukdomen får fortsätta kan den vandra in i leden och bli en artrit, en ledinflammation. Ofta är det i stora muskelfästen som armbågsleder, över höftkammarna och vid knäna som senfästesinflammationerna startar. När sjukdomen sitter i ryggen startar inflammationen där bindväv fäster mot ben i kotorna.

Diagnos

Det är viktigt med en tidig diagnos av psoriasisartrit för att bromsa sjukdomsutvecklingen innan ledbrosket angrips och ledens funktion begränsas. Symtomen kan i vissa fall likna ledgångsreumatism, gikt, fibromyalgi och artros. Avgörande för diagnosen är inflammation i ledhinnorna och/eller i muskel- och senfästen tillsammans med hudsymtom och nagelangrepp. Vid diagnosen psoriasisartrit saknar blodprovet reumatoid faktor (Rf) och sänkan är oftast normal vilket skiljer sig från ledgångsreumatism.

Behandling

Ju tidigare behandling påbörjas, desto större är chansen att effekten blir god på lång sikt. Sjukgymnastik och egen fysisk träning är viktiga delar i behandlingen. För de allra flesta är det också nödvändigt med någon form av medicinering. Exempel på detta är inflammationshämmande och smärtstillande läkemedel. Lokala kortisoninjektioner i leden kan minska smärtor och öka rörligheten. Antimalariamedel är ett annat sedan länge beprövat preparat, dock kan detta ibland försämra psoriasis i huden. Vid mer svårbehandlad sjukdom ger ofta cellhämmande läkemedel i låga doser god effekt. Sedan några år tillbaka behandlar man i vissa fall med biologiska läkemedel. Oftast hjälper det med värme.

Inga kommentarer: